Toekomstbeeld

Toekomstbeeld

De toekomst van het conflict ziet er niet goed uit. Volgens de laatste cijfers van de Verenigde Naties zijn meer dan 6,5 miljoen mensen op de vlucht in Syrië, zijn ze gestopt met het tellen van de doden en is er geen oplossing inzicht. 

Midden-Oosten experts vrezen voor het voortbestaan van de regio als de burgeroorlog nog lang gaat duren, en dat hij lang gaat duren daar zijn we allemaal wel over uit. Niet alleen de miljoenen mensen die op de vlucht zijn, maar ook de vernietiging van de eigen economie, handel en infrastructuur zal er uiteindelijk voor zorgen dat Syrië leeg zal zijn over tien jaar, aldus de experts. Het Westen blijft eisen dat al-Assad vertrekt en dat er einde komt aan de terreur van de eigen bevolking. Eén van de positieve ontwikkelingen is misschien wel dat de chemische wapens bijna allemaal vernietigd zijn en dat deze niet meer ingezet kunnen worden[1]

Ondertussen blijft al-Assad zijn positie behouden en heeft hij de rebellen als terroristen bestempeld.  In juni 2014 waren er nog verkiezingen waarbij al-Assad als grote overwinnaar uit de bus kwam[2]. Het Westen en de Verenigde Staten veroordeelden de verkiezingen als pure propaganda, omdat burgers die buiten militair bewaakte gebieden wonen niet mochten stemmen. al-Assad wist de verkiezingen glansrijk te overwinnen en  zorgde ervoor dat hij de komende zeven jaar legitiem aan de macht kan blijven in Syrië.

De laatste ontwikkelingen in Syrië zorgen voor nog meer problemen. De grote overname van IS in Irak en Syrië en het uitroepen van de Islamitische Staat (IS) heeft ervoor gezorgd dat er militair wordt ingegrepen in Syrië (en Irak). Er is een internationale coalitie opgestaan om de wereld te beschermen tegen het kwaad dat IS heet[3]. Vanuit heel de wereld vertrekken jihadisten naar Syrië om zich aan te sluiten bij deze terreurorganisatie. In Nederland zijn er verschillende maatregelen genomen om deze jihadisten tegen te houden. 

De brandhaard Syrië zorgt voor een serieuze dreiging in de wereld. Volgens sommige experts is de situatie in Syrië zo dreigend dat het de grootste bedreiging is sinds het einde van de Koude Oorlog in 1989[4]. De problemen die zich nu voor doen in Syrië zijn zich aan het verspreiding naar landen als Irak en Libanon.

Huidige ontwikkelingen

De strijd tegen IS zorgt ervoor dat de brandhaard Syrië nog heviger brandt dan ooit te voren. De internationale politiek doet er alles aan om IS uit te schakelen. Door middel van luchtaanvallen proberen onder andere de Amerikanen IS op de knieeën te krijgen. Dit proces zorgt ervoor dat de toekomst van Syrië steeds moeilijker te voorspellen valt, niemand weet hoe dit verder gaat. Tevens zorgt dit ervoor dat de burgeroorlog steeds meer in de schaduw komt te staan, veel mensen geloven dat de uitschakling van IS in Syrië en Irak de situatie zal stabiliseren en zal oplossen. Maar wat gebeurt er met een land dat kapot gebombardeerd is door luchtaanvallen en waarin de bevolking onthoofd wordt door een terreurorganisatie?

Onlangs verscheen er een artikel over de situatie in Syrië in het NRC Handelsblad, geschreven door Marcel Kurpershoek, deze Midden-Oosten specialist en diplomaat, schetste in zijn artikel een beeld van de grote internationale problemen die ontstaan zijn in het Midden-Oosten. De landen moeten vechten om elkaars dominantie. Volgens Kurpershoek zijn de landen terug bij af, op hetzelfde punt als een eeuw geleden. 'Inmiddels is er vrijwel niets meer over van het Arabisch nationalisme waarvan de Egyptische leider Nasser kampioen was. De vrees van de Arabische nationalisten is uitgekomen. Hun sleutelwoorden waren 'Israël' en 'de Palestijnse zaak'. Nu draait het weer om de voormalige meesters van het gebied, Turkije en Iran, die wedijveren om invloed.'  (.), 'In het Midden-Oosten zijn geschiedenis en geopolitiek heviger terug dan ooit.

De problemen in Syrië worden steeds groter en sleuren, aldus Kurpershoek, de wereld mee in een zwart gat. Volgens Kurpershoek moeten we uitkijken dat we door IS niet gaan vergeten welke gruwelijkheden het bewind van al-Assad heeft verricht in Syrië. Om Syrië te stabiliseren moeten wij niet de terreurbestrijding van IS als middel zien, maar meer als een hulpstuk. De uitschakeling van IS is niet de oplossing voor de brandhaard Syrië.

Kurpershoek geeft in zijn artikel ook aan dat de enige oplossing voor Syrië het afzetten van al-Assad is. 'Met Assad aan het roer is een toekomst voor Syrië als herenigd land onmogelijk. Eens komt misschien de dag dat Rusland en Iran inzien dat het in hun belang is om naar verandering te streven. Als het zover komt en zij willen met de eer gaan strijken - prima. Het belangrijkste is dat er iets in werking wordt gesteld, hoe dit ook verkocht mag worden.'[5]